Vegan uit eten in Brugge. Het gaat vooruit!

Er beweegt wat op vegan gebied in Brugge! Toen ik eind 2013 met mijn andere blog The Bruges Vegan startte, kon je de plaatsen waar je in Brugge terecht kon om als veganist iets te eten , zo goed als op één hand tellen.
Dat is gelukkig aan het veranderen! 🙂  Ik kan nu zowat elke maand wel nieuwe plekjes waar veganistische opties standaard op de kaart staan toevoegen aan de lijst met restaurants, koffieshops of lunchcafés . Of restaurants waar je, mits een seintje vooraf, een gastronomische vegan menu kan krijgen.
Het gaat vooruit! Yeah 🙂

Hier is een greep uit de gevarieerde mogelijkheden. Een uitgebreide lijst met restaurants die vegan opties aanbieden kan je HIER vinden.

Een van onze favorieten is Hashtag Food. Oorspronkelijk in het centrum van Brugge, maar eind 2017 verhuisd naar de rand van de stad aan de Scheepsdalelaan. Hashtag Food heeft diverse vegan gerechten standaard op de kaart en alle desserts zijn ook zonder dierlijke producten. De menukaart wijzigt ook om de zoveel weken, dus telkens nieuwe dingen om te proeven. Alles huisgemaakt, van de broodjes, tot de burgers en zelfs vegan meringues in allerlei kleuren en vormen. De gerechten zijn niet alleen heel lekker, maar telkens ook culinaire pareltjes op het bord. Mooi!

Hashtag Food, Brugge

Reliva in de binnenstad is een meer traditioneel restaurant en biedt al van in het begin een vegan menu aan. Originele, lekkere en vernieuwende gerechten. En ook bekend bij toeristen, dus zeker aangewezen om te reserveren indien je hier wil lunchen of dineren!

lasagne, Réliva, Brugge

Vegetarisch restaurant De Bron is al enkele decennia een vaste waarde in Brugge. De keuken is meer macrobiotisch geïnspireerd en mits enkele aanpassingen kan de dagschotel ook veganistisch gemaakt worden. Ook bij vegetarische restaurant De Plaats staan heel wat vegan opties op de kaart.

vegetarisch restaurant De Bron, Brugge

 

De Brugsche Tafel is ook in het centrum, en is een klein en huiselijk familierestaurant (met een grote selectie aan lokale bieren) waar sedert 2017 diverse vegan opties op de kaart staan.

Gastronomisch uit eten – zonder dierlijke producten – kan ook, bijvoorbeeld bij De Jonkman, of Auberge De Herborist. Vegan staat er (nog niet 😉 ) standaard op de kaart, dus even een seintje vooraf is wel aangewezen, zodat de chefs je een gevarieerd en lekker vegan meergangenmenu kunnen serveren.

De Jonkman, Brugge

En wie wil brunchen of op zoek is naar een snelle lunch, of een stuk vegan taart, kan terecht in leuke plekjes als als Li O Lait, Bohio, That’s Toast, Sanseveria Bagelsalon, Cafuné, of Le Pain Quotidien. Of vegan fastfood zoals burgers en frietjes bij Royal Frituur. Bij sommige vind je ook gebak van The Green & Clean Vegan Bakery of van Chez Mariette, beide actief met het voorzien van vegan taarten en andere zoeternijen in de Brugse regio.

Taart van The Green & Clean Bakery, bij Li au Lait, Brugge

En natuurlijk kan je ook terecht in heel wat restaurants die een meer ‘exotische’ keuken aanbieden, zoals bij Passion for Food, Bhavani, ShalimarAmon, Taj Mahal of Tanuki.

Brugge heeft ook een vegetarische Bed & Breakfast, AM/PM, niet ver van de Smedenpoort, die ook een veganistisch ontbijt aanbieden.

Verschillende keren per maand kan je ook terecht bij Project W2 of bij Uitgezonderd, voor een veganistische volkskeuken. Soms is de volkskeuken ook gekoppeld aan een activiteit, zoals het vertonen van een documentaire (zie bv. de vertoning van de documentaire The Last Pig).

Hutsepot met seitan, volkskeuken Uitgezonderd, Brugge

Ook op de festivals en evenementen begint er stilletjes aan een beetje schot in de zaak te komen. Al is dat soms toch nog aan de magere kant, bv. op Barrio Cantina 2017 zagen we nog niet zoveel vegan opties.
Maar op Cactus festival, het jaarlijkse muziekfestival in de zomer waren er toch al redelijk wat kraampjes waar je een vegan hap kon krijgen.

Maar we willen nog meer! En niet alleen wij, maar ook de duizenden veganistische toeristen die jaarlijks in Brugge vertoeven! Als ongeveer 1% (een voorzichtige schatting) van de ongeveer 7 miljoen toeristen die jaarlijks Brugge bezoeken veganist is, dan gaat het toch al om 70.000 veganistische toeristen! En niet alleen veganisten zijn op zoek naar veganistische opties. Maar ook mensen met een lactose intolerantie, koemelkallergie of andere voedselallergieën. Of gewoon ook mensen die lekker willen eten 😉

Wat leuk zou zijn, zijn bijvoorbeeld bakkers waar je ook vegan koffiekoeken of croissants kan krijgen (zoals Bakkerij Frimout in Gent, of Bakkerij Filip in Kuurne). En Brugge snakt echt naar een veganistisch restaurant (meerdere mag zeker) ijssalon of lunchcafé!
Vegan ondernemers: hier is een gat in de markt 🙂

 

— SEDERT 2013 deel ik al mijn restaurantervaringen in Brugge en omstreken (en nog verder!) op The Bruges Vegan  brugesvegan.com

4 Antwoorden aan “Vegan uit eten in Brugge. Het gaat vooruit!”

    1. Bedankt voor de tip Jenny. Ik heb er al over gelezen, maar ben er zelf nog niet geraakt (en ook geen info over hun menu online te vinden want geen website). Ik zal er zeker eens binnen springen!

Geef een reactie