feestmaal

Gisteren vierden we het diamanten jubileum van mijn schoonouders. Na ontvangst en receptie op het gemeentehuis was er een groot familiefeest in een banketzaal (in Leieburcht, Sint-Eloois-Vijve).
De familie had bij de reservatie gezegd dat er ook twee vegetariërs bij zijn (wij dus), die geen zuivel en zo ook eten. De reactie van de uitbater was toen: ‘dus geen kaaskroketten ook?’ Wij hebben nog eens apart afgesproken en een ‘Veggie voor chefs’  van EVA meegedaan. Ik had de indruk dat hij het blijkbaar toch nog steeds moeilijk had om verder dan ‘kaaskroketten’ te denken. De menukaart van de feestzaal is dan ook heel ‘klassiek Vlaams’ ingevuld (zie bv. hun traiteurmenu). ‘En eten jullie soep?’ vroeg hij. Ja natuurlijk, maar niet als het met dierlijke bouillon is. Weerom een beetje een vertwijfelde blik… Voor het eerst heb ik ook expliciet gevraagd om geen groenteburger te krijgen, omdat 1) daar soms ook ei in zit, en 2) ik vind dat je toch wel wat meer mag verwachten op restaurant dan een groenteburger!

We waren dus wel benieuwd naar wat we zouden krijgen! Op zo’n aangelegenheden is wat we op ons bord krijgen meestal een verrassing. Soms valt dat dik tegen, maar soms valt het ook heel goed mee.
En het viel reuze mee deze keer! Een zeer aangename verrassing bij de aperitief, toen de ober met twee bordjes kwam met groentehapjes, met o.a. sojasaus en ook pijnboompitten ‘voor de veganisten’. 🙂 Dit hadden we al helemaal niet verwacht, want toen we op voorhand over de aperitiefhapjes spraken, hadden we gezegd voor ons geen moeite te moeten doen. Een bonus dus.

aperitiefhapjes
aperitiefhapjes

tomatensoep
tomatensoep

Verder was er nog tomatensoep, een gevarieerde salade met groentjes en fruit als voorgerecht met een vinaigrettesausje, een koek met champignons, warme groentjes en puree als hoofdgerecht en een fruitsalade.
Geen culinaire topmenu zoals de gastronomische avonden in Restaurant Avalon of de diners die Philippe Van Den Bulck klaarmaakt, maar wel vers, gevarieerd, mooi gepresenteerd, volledig veggie en heel lekker! Dit was echt wel leuk om zo verwend te worden!

voorgerecht
voorgerecht

hoofdgerecht
hoofdgerecht

dessert
dessert

4 Antwoorden aan “feestmaal”

  1. Ja – als ik vlieg naar de VS reserveer ik altijd een veganistisch maaltijd op de vlieger en dikwijls is die veel lekkerder en verser dan de “gewone” maaltijden…

Geef een reactie