Bacon dinosaurus en kerststal van vlees. Yummie!

Op allerlei sociale media vind je tijdens de feestdagen foto’s van de feestmaaltijden die op tafel staan. Op facebook passeren veel vegan gerechten de revue, ik zie foto’s van vegan taarten, soepen, brochettes, stoofpotjes, salades en nog meer. En ook lyrisch beschreven vegetarische menu’s, beschrijvingen van plantaardige buffetten om de vingers van af te likken. Zoveel lekkers!

barbecue

Niet iedereen in onze vriendenkring is echter vegan, en we volgen ook niet-vegan pagina’s op sociale media, dus nu en dan duiken daar ook foto’s op van vlees- en visgerechten. Gebraden vogels, ribstukken van varkens, biefstukken, halve of hele vissen, … Soms is het wel even schrikken wanneer een facebookvriend heel trots een foto van de gebraden kalkoen op het Thanksgiving dinner post. Of je een plaatje ziet van een goed gevuld barbecuerooster voor het oudejaarsfeest vol hamburgers, biefstukken en worsten bij een vriend down under.
Als je al in een vegetarian bubble zou zitten, is die daarmee wel snel doorprikt! Voor diegenen die dit posten – en de vrienden die dat vleesfestijn ook leuk vinden en er volop van smullen – is het de normaalste zaak van de wereld!

Onlangs zag ik deze foto opduiken bij een facebookvriend die al meermaals zijn ‘liefde’ voor bacon had laten blijken. Dit plaatje vond hij yummie!

baconsaurus
baconsaurus

En op de donderdag voor Kerstdag 2012 (de vrijdag vooraleer ‘de wereld zou vergaan’) vond TV-zender Acht het blijkbaar een leuk grapje om deze foto van een vleeskerststalletje te posten.

vlees kersstal

Het gaat in beide gevallen om meer dan enkel een foto van de feestmaaltijd in huiselijke kring. De beschrijving bij de link van TV-zender acht heeft ook iets uitdagends, iets ridiculiserends:
“Donderdag veggieda…
Fuck it, morgen vergaat de wereld.
Zalig kerstvlees!”ย 

De vraag is of het dan het gepaste moment is om daar op te reageren. En dan bedoel ik meer dan een binnenskamer gemompelde “ugh hoe gross…!” wanneer je zo’n foto in je nieuwsoverzicht ziet opduiken. Maar dus daadwerkelijk een commentaar posten bij dergelijke foto’s. Wordt je dan al niet gauw beschouwd als de vegetarian ‘party pooper’, de ย pretbederver, diegene met het opgestoken vingertje? Zelfs al probeer je ย het met een kwinkslag of een grapje (bv. dat zien er lekkere slaatjes uit ;-). Misschien is het beter om dit te gewoon te laten passeren? Of vind je het toch je morele plicht om ook op zo’n moment de vegetarische zaak te bepleiten?

Wanneer je zo’n foto’s ziet opduiken in sociale media, bv. in je facebook nieuwsoverzicht, hoe reageer jij dan? Post jij daar iets bij? Zeg je er iets op? Of laat je het gewoon passeren? Live and let live?

De link met van de vlees dino hebben we eerder al gepost op de facebookpagina van veggieleven. Je kan de commentaren hier lezen.
De link met het vlees kerststalletje hebben we eerder al gepost op de facebook pagina van Veggieleven. je kan de commentaren hier lezen.

Een antwoord op “Bacon dinosaurus en kerststal van vlees. Yummie!”

  1. Ik probeer op een positieve manier te reageren. Bvb door mensen te laten proeven. Dat kan natuurlijk moeilijk als comment op een foto op Facebook bijvoorbeeld dus ik denk dat ik daar mijn mond zou houden. En de persoon die de foto heeft geplaatst nadien een trakteren op een vegetarische spaghetti ofzo

Geef een reactie