Pompoenmuffins met veenbessen en walnoten – vegan

Heerlijke pittige donkere muffins met een beetje van alles wat de herfst voortbrengt: pompoen, veenbessen en walnoten!
De meeste ingrediënten in dit recept worden redelijk courant gebruikt in de keuken (om te bakken of te koken), maar misschien zijn jamaicapeper  (= allspice) en molasse wel wat minder gekend.

Jamaicapeper wordt ook verkocht onder de naam piment, allspice of nagelpeper. De zaden ruiken naar kruidnagel, met ook een snuifje kaneel en nootmuskaat. Ik heb het nog niet zo vaak gezien in de winkels, maar vond de zaadjes dan toch in een natuurvoedingswinkel. Met een koffiemolen kan je makkelijk de zaadjes vermalen tot poeder. Zo’n koffiemolen gebruik ik trouwens vaak om andere zaden, kruiden of nootjes zelf te vermalen (bv. ook kruidnagel, cashews, pinda’s, etc.)

Melasse of molasse is een stroopachtig suikerproduct. Het is een zwart stroperig goedje, dat op zich niet te pruimen is, maar wel toegevoegd wordt in sausgerechten of beslag. Blijkbaar wordt het ook gebruikt voor de productie van sojasaus. Je komt het niet zo vaak tegen als ingrediënt in gerechten, maar zo’n potje blijft toch wel redelijk lang houdbaar. Ik heb dit ook gevonden in een natuurvoedingswinkel.

Pompoenmuffins met veenbessen en walnoten (vegan)
Benodigdheden:

– 1 cup + 1/3 cup witte bloem  (=200g)
– 1 cup witte suiker (=250g)
– 1 eetlepel bakpoeder (= 1 zakje van 16g)
– 1/4 tl zout
– 1 tl gemalen kaneel
– 1/2 tl gemalen nootmuskaat
– 1/2 tl gemalen gember
– 1/4 tl gemalen allspice (=jamaicapeper)
– 1/8 tl gemalen kruidnagel

– 1 cup pompoenpuree (= ongeveer de helft van een kastanjepompoentje – of andere pompoen, of blik van 250ml)
– 1/2 cup soyamelk (=120ml)
– 1/2 cup koolzaadolie (=120ml)
– 2 eetlepels molasse

– 1/2 cup veenbessen, in stukjes (=65g)
– 1/2 cup fijngehakte  walnoten (=65g)

Bereiding

Als je een verse pompoen gebruikt, begin dan met het maken van de pompoenpuree. Doe de schil en de zaadjes eraf, en snij de pompoen in kleine dominoblokjes. Doe het vruchtvlees in een steelpannetje met een klein beetje water (zodat het niet aanbrandt). Regelmatig eens roeren en mengen en prakken, tot je een gladde puree hebt. Dit duurt wel een tiental minuutjes.
Hou de pompoenpuree aan de kant.

Vul een muffinplaat van 12 gaatjes met bakvormpjes. Hou ook enkele kleine taartvormpjes klaar. Je zal na het vullen van de muffinplaat een klein beetje deeg overhebben, genoeg om nog 3 of 4 kleine platte taartvormpjes te vullen. Smeer ze in met een weinig koolzaadolie.

De oven voorverwarmen op 200°.

Doe alle droge ingrediënten samen in een grote kom en meng ze goed: bloem, suiker, bakboeder en baksoda en alle kruiden. alle natte ingrediënten in een andere grote kom en meng ze met een spatel: pompoenpuree, soyamelk, koolzaadolie en molasses. Voeg de droge ingrediënten bij het mengsel van de natte ingrediënten en meng ze met een spatel. Niet overmengen.
Meng de stukjes veenbessen en de fijngehakte walnoten onder het beslag.

Vul de bakvormpjes in de muffinplaat tot 3/4.  Je zal nog wat deeg overhebben. Vul daarmee enkele kleine ingevette taartvormpjes (zie de foto).
Zet de muffinplaat en de taartvormpjes in de voorverwarmde oven. Laat 20 minuutjes bakken. Haal ze uit de oven en zet de plaat op gaas. laat een beetje afkoelen voordat je de muffins uit de plaat haalt.

Smakelijk!

Heb jij deze muffins ook gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt!

Zoek je tips voor plantaardig bakken (vegan gebak)? we hebben er een hele blogpost over geschreven: kijk hier.

 

Geef een reactie