Chocoladecrème – vegan

Ik post deze maand elke dag een vegan bakrecept in het kader van de Vegan Challenge 2015.

Vandaag niet echt een ‘bakrecept’, maar wel eentje dat je vaak kan gebruiken bij gebak: chocoladecrème. Dit is een heel eenvoudig receptje, met heel veelzijdige toepassingen. Je kan de chocoladecrème gebruiken als topping voor cupcakes, op taarten, of in kleinere porties als dessert op zich. En zonder witte suiker, je kan naar eigen voorkeur kiezen tussen agavesiroop en esdoornsiroop!

chocolate muffins with chocolate cream topping
chocolade muffins met chocolade creme topping

Opgelet: De bereiding van deze chocoladecrème vergt wel voorbereiding. Het moet enige tijd opstijven in de koelkast. Minsten een half uur, maar nog beter is een uurtje, zodat het mooi vast wordt, zeker als je het wil gebruiken als topping op een taart of cupcake.
Zijdetofu is heel zachte tofu (zie foto) Het is veel zachter en smeuïger dan gewone tofu. Gewone tofu kan je makkelijk in blokjes snijden, maar dat lukt niet met zijdetofu. Je kan zijdetofu kopen in natuurvoedingswinkels, misschien ook in sommige Aziatische winkels.

Ik heb dit recept ook al op onze andere blog The Bruges Vegan gezet, dus als je het liever in het Engels leest dan kan je dat hier zien.

Ingrediënten vegan chocolade crème – vegan

  • 1 pakje zijdetofu (400g), uitgelekt
  • 1/4 cup sojamelk
  • 2 el agave of esdoorn siroop
  • 1 tl vanille extract
  • 370g vegan zwarte chocolade chips
Ingredients vegan chocolate cream
Ingredients vegan chocolate cream (+ soy milk not in picture)

Bereiding

Doe de zijdetofu in een keukenrobot of blender en vermaal. Doe er de sojamelk, siroop en vanille extract bij en meng tot je een glad mengsel hebt.
Smelt de chocoladechips au bain marie. Of als je dit te veel werk of te lang duren vindt, smelt ze dan in de microgolf (opgepast dat ze niet aanbranden!)!
Voeg de gesmolten chocolade toe aan het tofumengsel, en zet de blender of mixer aan totdat alles mooi gemengd is.

Vul je glaasjes met chocoladecrème en zet ze in de koelkast, totdat je ze zal opdienen (minimum een half uur tot een uur in de koelkast).
Als je dit maakt als decoratie voor taart of cupcakes: doe de chocoladecrème dan in een gesloten bewaardoos en zet in de koelkast voor minimum een uur. Eenmaal het opgesteven is kan je het dan in een spuitzak doen en de muffins of taart decoreren.

heating the chocolate chips au bain marie
de chocolade stukjes au bain marie smelten

Hier nog enkele toepassingen van de chocoladecrème:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ingrediënten voor deze chocoladecrème geïnspireerd door het recept voor chocolate mousse topping Vegan Cupcakes take over the World, van Isa Chandra Moskowitz and Terry Hope Romero.

 

 

Geef een reactie