Als vegetariër op restaurant: 5 tips

Het vegetarische aanbod in restaurants is de laatste jaren wel al een beetje toegenomen, maar toch is het niet altijd makkelijk om als vegetariër – laat staan als veganist – op restaurant te gaan.  Een bedrijfslunch, een etentje met vrienden, een familiefeest of gewoon een gezellig avondje uit met zijn tweetjes?
Hier zijn enkele tips om je restaurantbezoek te vergemakkelijken.

1) zeg duidelijk wat je niet eet

Ga er niet van uit dat het voldoende is dat je zegt dat je ‘vegetarisch’ of ‘veganistisch’ eet. Heel veel mensen (zelfs in de horeca!) denken verkeerdelijk dat vegetariërs wel vis of kip eten (want die groeien aan de bomen, niewaar?). Of dat garnalen of oesters wel ok zijn. Of dat ‘een klein beetje ei’ toch geen kwaad kan.
Expliciteer het. Zeg het duidelijk: geen vlees, vis, schaaldieren of andere ‘zeevruchten’. Of als je veganist bent: geen dierlijke producten (geen melk, kaas, yoghurt, eieren, melkwei, honing etc).
Vermeld indien mogelijk ook de klassieke valkuilen: dierlijke bouillon in de soep, gelatine in het dessert, frietjes in dierlijk vet, en indien vegan: zuivel of ei in deegwaren (bladerdeeg, brood, pizzabodem) of quorn (bevat ei).

 

boerenkool, shiitake, pompoenmousse en broodkruim @'t Jong Gerecht, Brugge
boerenkool, shiitake, pompoenmousse en broodkruim @’t Jong Gerecht, Brugge

2) zeg wat je wél eet, geef suggesties

Als je alleen maar opsomt wat je niet eet, zit de kok misschien wel met de handen in het haar. Want wat eet je dan wel nog? Kijk welke gerechten op de kaart staan en geef op basis van de plantaardige producten die je daar ziet staan suggesties. Elke zichzelf respecterende kok heeft verse groenten, fruit, kruiden, deegwaren, granen en plantaardige olie in de keuken (of zou dat toch moeten in huis hebben!). En misschien ook nootjes en pitten. En daar geraak je al een heel eind mee!

Heel veel mensen (zelfs in de horeca!) denken verkeerdelijk dat vegetariërs wel vis of kip eten (want die groeien aan de bomen, niewaar?)

3) vraag het op voorhand

Als het enigszins mogelijk is: contacteer het restaurant op voorhand. Als de keuken voorbereid is, zal het voor hen ook makkelijker zijn om aan jouw vraag te voldoen, dan wanneer hen tijdens een coup de feu plots gevraagd wordt om een gerecht klaar te maken dat niet op de kaart staat.
Als je ze op voorhand kan contacteren is het ook makkelijker om suggesties te geven. Stuur hen een mailtje en verwijs naar websites met recepten, of ga er eens langs en geef hen een exemplaar van de Veggie Gids voor chefs.
Wanneer je dan in het restaurant toekomt, meld zo snel mogelijk aan de ober of de keuken (spreek hen desnoods apart aan) dat jij diegene bent die vegetarisch of veganistisch eet, en herhaal desnoods nog eens wat je wel en niet eet.

4) indien verkeerd, zeg het dan ook

Indien men alsnog afkomt met een bord waar garnalen, spekblokjes, kaas of honing op ligt, durf dit dan ook aan te kaarten. Indien niet duidelijk is wat je voorgeschoteld krijgt of wanneer je twijfelt, vraag de ober of kok om te zeggen wat er precies op je bord ligt. Welke ingrediënten werden gebruikt? Als je gewoon vraagt: ‘het is toch wel vegetarisch?’ of ‘het is toch wel plantaardig?’ zal men natuurlijk gemakkelijk bevestigen: ja hoor! Maar indien men de ingrediënten moet aanduiden (die ze zouden moeten weten!) wordt het toch al duidelijker of wel of niet geschikte ingrediënten werden gebruikt (100% zekerheid heb je echter nooit natuurlijk).
Als het verkeerd is: heb geen schroom om het bord te weigeren of terug te sturen. Jij bent de klant, jij betaalt, jij gaat op restaurant om culinair verwend te worden!
Wanneer het etentje betaald wordt door iemand anders (de baas, de grootouders, of tante Mariette en nonkel Freddy die hun jubilee vieren) kan dat sociaal wel iets moeilijker liggen. Maar als zij willen dat al hun genodigden een aangenaam feest hebben, zouden ze daar toch geen probleem mee mogen hebben?
Als je het wel aanvaardt geef je het signaal dat het toch allemaal zo erg niet is, en gaat de keuken er misschien volgende keer ook geen helemaal geen moeite voor doen om het correct op te volgen. Want mevrouw, wij hadden hier vorige week een vegetariër in het restaurant die wél vis at hoor!
Natuurlijk, als het wél lekker in orde was, geef dan ook de complimenten aan de chef! Zij zullen ook wel blij zijn om te horen dat hun inspanningen gewaardeerd werden!

5) wees voorbereid

Wij hebben al heel vaak heel lekker gegeten op restaurant. En gelukkig doen sommige koks echt wel de moeite om je een heerlijke culinaire ervaring te geven.
Maar ondanks alles, kan het toch nog verkeerd lopen … en blijf je letterlijk en figuurlijk op je honger zitten. Een groenteschotel die overgoten is met vleesbouillonsaus, een lasagne met kaas, noodles met oestersaus, een buffet waar zowat alle groenten in de mayonaise gedraaid zijn. En blijkt er niets anders in de keuken beschikbaar, of wil men gewoon geen inspanningen leveren.
Een beetje reserve in de handtas is altijd handig: wat energierepen of nootjes, een beetje fruit. Aangenaam is het natuurlijk niet, maar je overleeft het wel 😉

 

Het valt gelukkig ook wel vaak mee op restaurant: wij kregen deze vegan maaltijd tijdens een familiefeest:

hoofdgerecht
hoofdgerecht

2 Antwoorden aan “Als vegetariër op restaurant: 5 tips”

  1. Met een werkweek van een van mijn scholen is van te voren helder en duidelijk besproken dat het eten halal moest zijn.
    Bij aankomst bleek dat men geen enkel idee had wat dit betekende.
    De vegetarische maaltijd vertrouwde ik daarna ook niet helemaal.

    Misschien dat er bij de koksopleidingen meer aandacht gegeven moet worden aan verschillende kookstijlen?

    Diervriendelijke groet,

Geef een reactie