Over de ‘veggie slager’ die er geen is. Noem een kat een kat

De vernieuwde slagerij Gaspar in Knokke biedt nu ook een ruim gamma vegetarische en veganistische producten aan. Ruim de helft van het aanbod bestaat uit vegetarische en vegan producten, naast de traditionele vleeswaren. De overstap is vooral te danken aan dochter Julie, die zelf veganiste is. Tijdens haar studies in Boston in de VS specialiseerde ze zich in vegetarische en veganistische bereidingen en ze nam die kennis terug mee naar Knokke.

foto via URL website Nieuwsblad

Vegetarische slagerij?

Op de website van EVA staat een artikeltje met de titel: “eerste veggie slagerij in België is een feit“. Het Nieuwsblad kopt “Eerste vegetarische slagerij in ons land” (28 april 2013).

Een ‘vegetarische slagerij’ in België??
Helemaal niet. Deze slagerij in Knokke is net zo min ‘vegetarisch’ als de dorpsslagerij hier om de hoek.

Nooit content?

Wanneer je commentaar geeft op het verkeerdelijk gebruik van de noemer ‘vegetarisch’ (dat wil zeggen dat men dus iets als vegetarisch bestempelt terwijl het dat helemaal niet is), dan volgen er steevast wel enkele reacties als ‘je bent nooit content!’, en ‘dit is toch een positieve evolutie’.
Jazeker! Natuurlijk vind ik het een positieve evolutie dat het aanbod aan vegetarische producten toeneemt! Prima! Schitterend! Ik hoop dat velen het voorbeeld van Gaspar volgen! Maar daarom ben ik nog niet akkoord met het feit dat omdat het veggie aanbod in die winkel toegenomen is, die winkel door sommigen als een ‘vegetarische winkel’ wordt bestempeld.

Het gaat me ook niet om het gebruik van de terminologie ‘vegetarische slager‘ en de discussie of dat nu een contradictio in terminis is of niet. Bij mijn weten is ‘De Vegetarische Slager’ in Den Haag de eerste die de term gelanceerd heeft. De producten van de Vegetarische Slager (eigen merk) en hun winkel in Den haag zijn trouwens wel volledig vegetarisch. De merknaam ‘Vegetarische Slager’ mag dan wel steevast voer voor discussie zijn (waarom ‘slager’ als er niets ‘geslacht’ wordt?), maar precies daarom is het vanuit PR-standpunt ook een goede zet. Er wordt over gepalaverd, door voor-en tegenstanders van de benaming ‘slagerij’ voor een winkel waar uitsluitend veg aangeboden wordt (zie ook onze blog: het gehakt is gehackt).

Het gaat me er ook niet om of deze producten wel of niet de smaak of textuur van vlees proberen na te bootsen (dat spreekt nu eenmaal sommige mensen wel aan en het is ‘herkenbaar’, zie daarover “Over nepvlees en echte tofu“. En ook niet om het feit of deze producten lekker zijn of niet. Geen idee, nog niet geprobeerd, maar ik ben wel in de verleiding om eens naar Knokke te gaan om te zien wat ze allemaal aanbieden, alhoewel het al heel lang is dat ik nog over de dorpel van een slagerij ben gestapt. De foto’s van de gerechten bij Gaspar zien er alvast wel heel lekker uit! 😀

Het gaat me ook niet om de discussie of dit strategisch een goede zet is om meer mensen eens vegetarisch te laten eten. Voor veel vegetariërs zal het misschien storen dat er vlees in de toonbank van dezelfde winkel ligt, anderzijds bereikt het vegetarische aanbod hiermee wel een groot publiek en een ook een publiek dat misschien niet zo rap geneigd zou zijn om in een ‘echte’ vegetarische winkel of een natuurvoedingswinkel binnen te stappen.

Noem een kat een kat en een paard een paard

Het gaat me dus wel over het verkeerdelijk gebruik van de noemer ‘vegetarisch’. Vegetarisch wil zeggen geen vlees en geen vis.
Een winkel waar de helft van wat in de toonbank ligt dierlijke producten zijn is dus per definitie geen vegetarische winkel. Net zoals ‘vegetarische restaurants’ waar wel nog vlees en/of vis op het menu staat geen vegetarische restaurants zijn. Net zoals deeltijdse vegetariërs niet bestaan (er bestaan wel mensen die deeltijds vegetarisch eten, maar daarom zijn ze geen deeltijds vegetariër, daarover dan nog wel eens meer in een andere blogpost). Net zoals een hamburger die voor de helft uit plantaardige producten bestaat en voor de andere helft uit dierlijke, geen vegetarische hamburger is. En net zoals de supermarkt hier om de hoek geen vegetarische supermarkt is, ondanks het feit dat wellicht wel de helft van alles in haar rekken (verse groenten en fruit, conserven, koekjes, dranken, …) vegetarisch is.

Een correcte invulling van het begrip vegetarisch is niet alleen belangrijk omwille van pragmatische redenen. We willen echt wel voorbij het stadium geraken dat je ‘vegetarisch’ vraagt op restaurant en vis of kip geserveerd krijgt. Jawel, er zijn nog genoeg mensen die kip en vis wel als vegetarisch beschouwen. Een restaurant waar wel nog vis op het menu staat, maar zichzelf wel vegetarisch noemt, houdt die verwarring mee  in stand. Een slagerij ‘vegetarisch’ noemen, terwijl er wel dierlijke producten verkocht worden, schept ook valse verwachtingen. Zoals gezegd: voor veel vegetariërs en veganisten doet het er echt wel toe dat je een slagerij (met vlees in de toonbank) binnenstapt.
En ook vanuit sociologische hoek. Als je evoluties in de maatschappij wil beschrijven, of vergelijkingen tussen landen wil maken, dan gebruik je nu eenmaal labels, categorieën, ‘hokjes’ als je wil. Dan is het ook beter om geen appelen met peren te vergelijken.

Samengevat:

Tuurlijk is het fijn dat het aanbod vegetarische producten stijgt! Maar noem een kat een kat en spreek niet van een “vegetarische slagerij” als de helft van wat in de toonbank ligt dierlijke producten zijn.

De Poelier
De Poelier, met ook een afdeling vegetarische producten, in grootwarenhuis

LINKS

Slagerij voor helft vegetarisch. Slager Gaspar dankt overstap aan veganistische dochter, Het Laatste Nieuws, 26 april 2013 (niet online).

Eerste veggie slagerij in België is een feit, website EVA.

Keurslager Gaspar in Sparrendreef ook place to be voor vegetariërs en veganisten, website Knokke Heist.

Slagerij uit Knokke biedt ook vegetarische voeding aan, 26 april 2013, Focus WTV.

Eerste vegetarische slagerij in ons land, Het Nieuwsblad, 28 april 2013.

2 Antwoorden aan “Over de ‘veggie slager’ die er geen is. Noem een kat een kat”

  1. Inderdaad, beetje rare communicatie van de communicatieverantwoordelijke van EVA, die het artikel schreef. De motivatie om dat soort titel te gebruiken is wellicht het willen opzoeken van het effect van verwarring dat gecreëerd wordt door de interne tegenstelling tussen “veggie” en “slagerij”. Maar dit soort van praktijk is ook volgens mij geen goede zaak op termijn. Op mijn werk kreeg ik onlangs een uitnodiging voor een BBQ in mijn mailbox. Er stond: “Toegangsprijs goed voor 3 stukken vlees (voor de vegetariërs: vis), slabar à volonté en 2 consumpties.” Dit toont voor mij nogmaals aan dat we begripsverwarring dienen te vermijden. Dus ja, je hebt gelijk dat je hierop wil wijzen. Maar je kan nog zo veel argumenteren als je wil, en de zaak kan nog zo glashelder zijn als nu, het valt nog maar af te wachten of ze bij EVA de titel zullen veranderen. Effect is blijkbaar belangrijker geworden dan correctheid.

Geef een reactie